"People should persue what they're passionate about. That will make them happier than pretty much anything else." - Elon Musk (Co-founder PayPal & CEO Tesla Motors)

Nieuws 15 June 2017
Alle nieuwsberichten

Hey, ik ben Bodhi. Als vierdejaarscommunicatiestudent met een passie voor ondernemen ben ik op zoek naar de volgende stappen in mijn leven. In opdracht van HUBspot, het Leidse centrum voor innovatie en ondernemerschap, schrijf ik over mijn persoonlijke zoektocht. Stay tuned en lees iedere week mee hoe het is om je weg te vinden in het entrepreneurlandschap.

Andere blogs: 
Deel 2
Deel 3
Deel 4
Deel 5
Deel 6 

Leiden, 2 juni 2017

Dag 1

Als ondernemer in de dop heb je vaak nog geen vastomlijnd plan. Als communicatiestudent weet ik hoe het is om geen duidelijk pad voor ogen te hebben. Zo’n brede opleiding biedt gigantisch veel opties als je kijkt naar carrièremogelijkheden. Zoveel dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Journalist. Marketeer. Persvoorlichter. Redacteur. Pr-medewerker. Copywriter. Communicatiemanager.  Do I need to go on? Soms baal ik er stiekem van dat ik geen piloot wilde worden. Dan kon ik beginnen aan de opleiding en kwam ik daar simpelweg uit als, je raadt het nooit, … piloot. Helder en duidelijk.


Dagdromen en schrijven
Ook nu, in jaar 4 van mijn studie, weet ik nog niet wat ik precies wil. En die twijfels werken soms demotiverend. Zo ging ik in de bus richting hogeschool vaak niet leren, maar lekker naar buiten kijken en nadenken. Dit nadenken had vaak het thema: problemen oplossen - en dan vooral mijn eigen kleine problemen. Hoe kan school leuker gemaakt worden? Moet er niet een mobiel spel komen dat mensen gezamenlijk in de bus kunnen spelen? Bestaan er al waterdichte koptelefoons? Hoewel ik het leuk vond om met deze ideeën te spelen, knaagde de tijdverspilling aan me. Waarom deed ik niks nuttigs met mijn tijd? Om dit gevoel weg te nemen begon ik mijn ideeën op te schrijven. Telkens als ik iets nieuws bedacht, of als ik een toevoeging of verbetering verzon, pakte ik mijn kladblok. Ineens was ik niet meer kansloos naar buiten aan het staren, maar was ik actief bezig om te onderzoeken wat er eigenlijk speelde in mijn hoofd.

Al snel vulde ik mijn gekreukte kladblok met allerlei snel geschreven en onleesbare ingevingen. En het oplossingen bedenken werd een nog groter deel van mijn leven toen ik dit met anderen ging delen. Steeds vaker begon ik op feestjes en middagen met vrienden over ideeën die ik had. De reacties hielden het midden tussen soms heftige discussies omdat ik een bekend probleem aankaartte en soms hard gelach, omdat ze het idee nergens op vonden slaan. Maar wat me echt aan het denken zette, is dat steeds vaker iemand zei: "Je moet hier echt wat mee gaan doen!". Zou het kunnen? Mijn ideeën realiseren? Echt?

Oke, en nu?!
Vele, vele busritjes later haalde ik mezelf over om me er verder in te verdiepen: misschien is het beginnen van mijn eigen start-up wel iets voor mij. Helaas had deze opklaring geen rustgevend effect op me... De vele keuzes in het communicatiewerkveld veranderden in oneindig veel vragen over ondernemen. En ondanks dat ik mezelf graag nu, onmiddellijk, zou zien als de nieuwe Elon Musk, weet ik dat ik eerst antwoorden zal moeten vinden op deze vragen.

Let’s go!
Sinds ik heb besloten om me te verdiepen in de vraag hoe je van je ideeën je werk kunt maken, groeit mijn passie voor ondernemen en de drang om mijn inspiratie tot zijn recht te laten komen. Voor het eerst zet ik echte stappen in de richting van een leven als entrepreneur en ik weet niet wat ik allemaal kan verwachten. Ik ga de komende tijd onder meer op bezoek bij de startersdagen van de Kvk, ga aan workshops deelnemen bij HUBspot en ga mijn vragen voorleggen aan echte ondernemers.

Door op onderzoek uit te gaan en mijn persoonlijke verhaal te delen hoop ik zoveel mogelijk studenten te inspireren op hun eigen weg naar het ondernemerschap.

Groetjes, Bodhi