“hee: is dit niet precies wat ik wilde?”

Nieuws 13 November 2017
Alle nieuwsberichten

Hey, ik ben Bodhi. Als vierdejaarscommunicatiestudent met een passie voor ondernemen ben ik op zoek naar de volgende stappen in mijn leven. In opdracht van HUBspot, het Leidse centrum voor innovatie en ondernemerschap, schrijf ik over mijn persoonlijke zoektocht. Stay tuned en lees iedere week mee hoe het is om je weg te vinden in het entrepreneurlandschap.

De start-up van mijn eigen start-up

Dag 86

Daar sta ik dan. Klaar om te beginnen met de HUBspot Startup Academy. Nauwelijks een idee van wat me te wachten staat en stiekem ergens wel wat gespannen, maar hee: is dit niet precies wat ik wilde?

Gezocht: dream team

Dit traject voor ondernemers duurt 16 weken met bijna iedere week een sessie van 3 uur. Als ik me realiseer hoeveel tijd en energie dit gaat kosten, moet ik direct denken aan mijn vorige blog: alleen red je het niet. Zo snel mogelijk een goed team vormen lijkt me dan ook een goed plan. Binnen een uur heb ik mijn mogelijkheden afgebakend en weet ik precies met wie ik dit avontuur aandurf, twee vrienden van mijn middelbare school lijken mij een uitstekende keuze. We kennen elkaar al lang en weten precies wat we aan elkaar hebben. En ik heb geluk: door mijn overtuiging-skills besluiten ze al snel om met mij mee te doen.

Dream team check. Nu nog een goed idee…

Binnen 48 uur zitten we met z’n drieën om de tafel. Kladblokken, post-its en stiften in overvloed. En warempel, na een intense brainstormsessie hebben we Een Gaaf Idee. Een platform dat student en bedrijf met elkaar verbindt, zodat studenten meer werkervaring kunnen opdoen tijdens hun studie. Uiteraard hierover later nog meer. :)

Pak of geen pak, that’s the question

De eerste donderdag van de Academy breekt aan. Al snel zien we de volle zaal waar de teams zich hebben verzameld. Toch spannend om naar binnen te gaan. Ik heb geen flauw idee hoe professioneel de andere deelnemers zijn en of ik niet mijn pak aan had moeten trekken. Tijdens de pitches van de ideeën merk ik: een  leuke groep met een tof arsenaal aan bedrijfsplannen. Iedereen staat open voor kritiek en is bereid met anderen mee te denken.  

Wat ik zelf vooral gaaf vind, is dat het een traject is waarbij je volkomen eerlijk mag zijn naar jezelf. Tijdens de Academy kom je erachter of je idee levensvatbaar is. Of niet. Deze insteek is zoveel gaver dan op school, waar het altijd moet werken, anders haal je een onvoldoende.

Natuurlijk gaat iedereen zijn uiterste best doen om zijn idee te laten werken.

Gelukkig hebben we nog meer sessies

Het valt op dat de sessies vooral bedoeld zijn om ons aan het denken te houden. Om ons telkens weer kritisch te laten kijken naar onze ideeën. Om ons op de toppen van ons kunnen te krijgen. De mensen die hierbij helpen zijn vooral coaches. Zo is bij de tweede sessie coach Rody Vonk aanwezig. Een spreker gespecialiseerd in innovatie, creativiteit en Design Thinking. Hij zet de teams aan de slag met valideren: build, measure, learn. We krijgen de opdracht een Business Model Canvas in te vullen. Hiermee krijgen we een duidelijk overzicht van onze start-up. Hoe gaan we dit aanpakken? Hebben we hier wel aan gedacht? Kunnen we dat niet beter zo doen?

Gelukkig hebben we nog zat sessies te gaan :)


Groetjes Bo

#leidenentrepreneurship #HUBacademy #ondernemen071 #Leidseregio